Estratègies de transmissió lingüística en famílies plurilingües

Orientacions per a les famílies multilingües

Llengües a la llar

multilingüisme i família

La Càtedra de Multilingüisme UOC ha publicat la recerca feta per la sociòloga Marta Rovira – MartínezEstratègies de transmissió lingüística en famílies plurilingües”. En paraules de Miquel Strubell “l’encàrrec neix de la constatació…del nombre creixent, a Catalunya, de persones i matrimonis entre persones d’origen geogràfic molt divers, amb la consegüent diversitat lingüística…. A l’hora de tenir fills, se’ls presenten noves decisions lingüístiques, i sovint manca una informació contrastada que els permeti tenir tots els elements i poder prendre, així, una decisió sobre la qüestió”.“Lla llengua és un aspecte fonamental de la socialització, com també de la construcció de la identitat personal i social. Els experts recomanen que els pares s’assegurin que les seves llengües i cultures d’origen es transmetin als fills… el fet de parlar dues o més llengües permet als infants créixer amb un bagatge cultural més ampli i amb una actitud més oberta a altres cultures i realitats…”(Marta Rovira).

El llibre, que inclou força referències bibliogràfiques, s’adreça als professionals que tracten amb infants (del món de l’educació, de l’ensenyament de llengües, de l’acollida als nouvinguts…) amb la voluntat que no només el català, sinó també totes les llengües que es parlen avui a Catalunya en puguin sortir reforçades i que així Catalunya pugui continuar contribuint, des de la pròpia identitat, a fer que el món sigui més humà i més sostenible, també en el terreny de la diversitat lingüística i cultural.

Estructura del llibre

– Resum sobre els resultats de la recerca sobre el plurilingüisme adquirit en l’entorn familiar: bilingüisme i plurilingüisme, avantatges del bilingüisme infantil, llengües familiars i llengües escolars,…

– Descripció de les estratègies familiars i el suport de l’entorn. Es presenten i comenten els models d’usos lingüístics dins les llars amb més difusió (un pare una llengua, la llengua de l’entorn…)

– Algunes guies i pautes d’orientació adoptades per diferents institucions.

– Iniciatives públiques de foment del multilingüisme .

– Recursos a Internet

– Bibliografia de referència

En noves entrades al bloc anirem tractant amb més detall dels fonaments que inclou el llibre.

 

Podem enviar gratuïtament per correu exemplars de l’opuscle escrit per Marta Rovira-Martínez “Estratègies de transmissió  lingüística en famílies plurilingües“, editat per la Càtedra de Multilingüisme. Envieu la vostra adreça a mstrubell@uoc.edu, dient-nos quants exemplars en voleu!

Un comentari a “Estratègies de transmissió lingüística en famílies plurilingües

  1. Retroenllaç: Patufets al món! | Àgora – Blog de Multilingüisme

Deixa un comentari