Per què els bilingües són més intel·ligents?

Els moviments de població arreu del planeta fan que el nombre de ciutadans monolingües sigui cada cop més reduït. Els estudis i la recerca sobre què implica esdevenir bilingüe? quins són els processos neurològics i cognitius que hi intervenen? o com es du a terme l’aprenentatge simultani de dues llengües? esdevenen temes d’interès general i els mitjans de comunicació es fan ressò de les novetats en la recerca.

Fa un parell de mesos el New York Times publicava precisament un article sobre aquesta realitat social. Per què els bilingües són més intel·ligents?

L’article posava de manifest un cop més alguns dels avantatges que sobre aquest fenomen els investigadors d’arreu i de diverses disciplines van posant de manifest. “Parlar dos idiomes en lloc de només un té evidents avantatges pràctics en un món cada vegada més globalitzat. Però en els últims anys, els científics han començat a mostrar que els avantatges del bilingüisme són fins i tot més rellevants que el fet de ser capaç de conversar amb un nombre més ampli de persones. Ser bilingüe resulta que et fa més intel·ligent; pot tenir un efecte profund en el cervell que permet millorar les habilitats cognitives no relacionades amb el llenguatge i fins i tot, pot actuar com element de protecció contra la demència en la vellesa…” Segons l’article, la diferència essencial entre bilingües i monolingües està relacionada amb el fet que els bilingües tenen més capacitat per percebre els canvis en l’entorn; sens dubte, aquesta és una capacitat essencial en les societats heterogènies i diverses del segle XXI.

Entre les opinions recollides en l’article volem destacar les del professor Albert Costa de la Universitat Pompeu Fabra, investigador de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), organisme que forma part del grup de recerca  BRAINGLOT.

“Ningú no dubta del poder del llenguatge. Però, qui hauria imaginat que les paraules que sentim i les frases que parlem podrien deixar una empremta tan profunda?” Yudhijit Bhattacharjee.

Per saber-ne més:

Recentment, La Vanguardia ha publicat un article sobre aquest tema.

Recomanem també les reflexions del professor François Grosjean: El que els pares han de saber sobre el bilingüisme.

Les llengües al sofà

Deixa un comentari